Prosjektet hadde sitt opphav høsten 2015, hvor Norway Royal Salmon (NRS) etablerte et samarbeid med designere og ingeniører i Aker Solutions. Over 60 ulike konsepter ble utviklet i løpet av de neste månedene, basert på funksjonelle krav fra NRS. I mars 2016 ble dagens løsning valgt og utviklingstillatelser ble sendt til Fiskeridirektoratet. Nøyaktig to år etter mottok NRS tilsagn fra Fiskeridirektoratet om åtte utviklingstillatelser. Direktoratet krever at prosjektet skal dokumenteres metodisk, slik at kunnskapen kan deles og være tilgjengelig for næringen.
NRS sendte ut informasjon til 90 potensielle leverandører og gjennomførte møter med 30 av disse på kort tid, inklusive TESS. Prosjektansvaret har ligger forankret hos innovasjonsdirektør Jan Dyre-Hansen og divisjonsleder for slanger, Lars-Otto Fredriksen siden høsten 2018. Sammen har de stått for det kommersielle og tekniske ansvaret i prosjektet. – Vi gjennomførte vårt første møte med NRS og Aker Solutions under Industriens Motemesse i september 2018, forteller Lars-Otto Fredriksen i TESS.
Før sommeren 2019 leverer TESS en engineerings rapport med forslag og anbefalninger til løsninger. Etter sommeren begynner møteaktiviteten å sette fart, og frem mot slutten av oktober samme år hadde TESS, NRS og Aker ukentlige møter, hvor detaljene i kontrakten ble gjennomgått og sikret.
11. november signerte TESS avtalen med NRS om levering av merdeslanger, rør, kabler og tilbehør til prosjektet – tidenes største enkeltavtale i TESS. Samme måned ble det besluttet å plassere Arctic Offshore Farming på Fellesholmen utenfor Kvaløya i Troms.
Kritiske komponenter
Merdeslangene som leveres og monteres består av teknisk integrerte slanger, rør og kabler som skal transportere fôr, luft, strøm og fiberoptiske signaler fra fôrflåten til merdene. I tillegg skal en robust slange transportere død fisk og rester fra fôr tilbake til fôrflåten.
Oppdrettsanlegget er nedsenkbart og designet for å stå i åpent hav, dette medfører at man i stor grad unngår bl.a lakselus. Industriprosjektet vil bidra til bærekraftig vekst for norsk havbruksnæring og bidra til FAOs (FN) ambisiøse mål om vekst i akvakulturnæringen globalt.
Anlegget består av to individuelt forankrede merder med diameter på 77 meter og plass til 3000 tonn fisk i hver, samt en fórflåte. Merdene og fôrflåten ligger i en triangelform med avstand på 230 meter fra hverandre. Merdeslangene er 300 meter og ligger i bueform 20 meter under havflaten. I tillegg ligger en trippelkabel på 450 meter mellom merdene. Alle slange- og kabelløsninger er nedsenket med forankring i havbunnen og har flytere som gjør at ønsket dybde beholdes. Denne innovasjonsteknologien krever nøyaktige utregninger, kvalitetsprodukter, og kanskje viktigst av alt – relevant erfaring.
– Det som er vår innovasjon er å bruke kjent teknologi i nye applikasjoner. Merdeslangene er kritiske komponenter i anlegget og det er mange viktige faktorer som avgjør at de skal fungere. TESS sin lange erfaring innen Olje & Gass og Havbruk gjør at vi med trygghet kan velge løsninger som er testet og egnet for dette krevende miljøet, sier Fredriksen.
Reiste mannsterke nordover
Monteringsteamet besto av Tommy Thorvaldsen, Rune Søhus, Christoffer Soot, Geir Magne Nesset, Christian Ørpen Thorstensen, Trond Sørensen, Geir Solberg og Magnus Jølberg.
Rett etter siste 17. mai-pølsa var inntatt, reiste det første teamet oppover til Fellesholmen 18. mai. Alt av slanger, kabler og verktøy var sendt opp på forhånd, og planen var grundig gjennomgått. 2-ukers intervaller i seks uker med 12 timers lange arbeidsdager lå foran teamet, inklusive lørdagene. Teamene ble aldri bortskjemt med sommervarme dager, men ei heller testet av de ville naturkreftene som nord kan by på. Allikevel svingte værforholdene slik at bekledningen varierte mellom ett lag og tre lag tøy opptil flere ganger om dagen.
Leverer i tide
I skrivende stund holder TESS schedule på leveransen og leverer systemene sine iht avtalen. Korona situasjonen i verden har gitt noen utfordringer, men hyppig dialog med alle parter har ført til at dette tross alt har gått meget bra.
– Det har gått bortimot smertefritt. Monteringsteamet har stått på iherdig og i tillegg vært veldig heldige med været, så vi er i god rute, forteller Fredriksen
For mer informasjon, ta kontakt med:
Lars-Otto Fredriksen, tlf: 32 84 40 21 eller Jan Dyre Hansen, tlf: 32 84 40 04